Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Vera Country Homes

Hospitable Healthcare

A new type of advanced primary care center, Vera Country Homes gave our team an opportunity to design an upscale, hospitality-inspired healthcare environment that not only welcomes patients, but operates efficiently and safely for doctors, nurses, and staff. The holistic healthcare model is different from most standard primary care facilities, emphasizing wellness coaching as integral to people’s overall health. As such, our design centers on collaboration, with warm, inviting materials, open office spaces where physicians can work together, consultation rooms laid out for one-on-one coaching and different family/patient interactions, even a large conference room for wellness classes or staff training sessions.

...
Spokane, Washington
COMPLETED IN 2020
  • 1 story
  • 11,533 sq. ft.
MARKET

Healthcare

DISCIPLINES

Architecture , Interiors

PROJECT TYPE

Outpatient

PROJECT CONTACT

Architecture: Ted Udhus

healthcare@ankrommoisan.com


Architecture + Interior Stories

Efficiency, Collaboration, and Warmth

Architecture Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Vera Country Homes

Ⓒ Francis Zera

Because this new type of Care Clinic would set the stage for a roll-out of future iterations across multiple markets, our design concept wholistically included reviewing programming efficiencies in planning, interior design concepts, finishes, furniture, and brand standards. For this clinic, the existing building itself need a complete remodel. Originally constructed as a traditional clinic with small exam rooms, cramped circulation systems and separated doctor spaces, the design did not support our client’s updated requirements. We completely redesigned this space to centralize the providers’ workspaces, enhance the efficiencies for the staff and to prioritize the patient experience. This includes intuitive circulation, addressing HIPA privacy protections, and selecting materials that express warmth and hospitality. The refreshed reception and waiting area now feel modern and welcoming. The beautiful ceiling design—including a wood-slat ceiling, decorative pendant fixtures, and a skylight—strategically placed wood screens, carefully designed casework, and a children's area create a feeling of comfort and ease for the patient. Separate waiting zones for patients who need different levels of care allow the providers to keep healthy and sick patients apart. Clean, modern signage quickly orients new visitors so they can easily navigate the space. A fish tank separates the children’s area and enhances the space for all ages. In fact, the homelike environment is an essential part of our design throughout the clinic. The same wood accents and pendant lighting in the lobby carries over into the circulation zones, supported by local artwork and a fresh color palette. Inside the patient rooms, extra insulation and a white noise system helps maintain privacy. At the same time, we designed these exam rooms to welcome people in many types of situations—with large chairs, options for families and care givers to have more seating. Increased square footage that allows patients and those with them to consult with doctors and nurses in a safe and comfortable space. From the staff perspective, our design emphasizes efficiency and collaboration. A detailed equipment planning package supports testing directly from exam rooms, allowing staff to spend the maximum amount of time with the patient. We also created an implementation package for the client and their vendors to help simplify the complex clinic set up. Open office pods encourage health care workers to collaborate and readily access medical supplies, printers, and meeting spaces. Our design supports the personal aspects of wellness for all users, including the staff, with a comfortable lactation room and personal rooms for quiet time. Designed both to encourage overall wellness and provide a range of non-acute primary health care, this care clinic design is above all meant to help patients feel like people: Comfortable, cared for, and wanted.

...

SIMILAR PROJECTS

SEE MORE PROJECTS

EXPLORE MORE