Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Cyrene

A High-Rise with a Priceless View

With Seattle’s viaduct coming down, we had the chance to design an entirely new character for Seattle’s waterfront neighborhood. Rising 17 stories, Cyrene takes its inspiration from the surrounding brick warehouse buildings and an iconic nearby smokestack. Our resulting high rise is a sophisticated apartment building that seamlessly merges nostalgic and modern design elements. An artful window wall, a stunning rooftop deck, and private terraces for the seventh-floor apartments make the Cyrene a real showstopper.

...
Seattle, Washington
COMPLETED IN 2017
  • 169 units
  • 16 stories
  • 212,000 sq. ft.
MARKET

Housing

DISCIPLINES

Architecture

PROJECT TYPE

High-Rise

PROJECT CONTACT

Architecture: Michael Willis

housing@ankrommoisan.com


Architecture Story

A Tale Told in Brick and Glass

Architecture Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

Architecture Photo of Cyrene

Ⓒ Francis Zera

The Cyrene—the first high rise built after the Seattle Waterfront project began—redefines the City’s waterfront and sets the future course for Seattle's post-Viaduct urban experience. Taking advantage of revitalized views from all sides of the building, our design orchestrates a creative solution with an offset core, opening breathtaking city and water views. Residents can reach the waterfront via the street-level lounge and fitness room. Further up on the 17th floor, residents share a community space, its large kitchen, and stunning rooftop deck that boasts panoramic views of Elliott Bay. Private outdoor terraces on the seventh floor open onto lovely views of Seattle and its waterfront. Outside, the Cyrene’s resoundingly modern exterior—traditional brick masonry blended with contemporary elements—is inspired by East Coast-style brick warehouse architecture and an iconic smokestack from the next-door steam plant. The Cyrene uses excess steam from its neighbor for heating and excess condensate for cooling. A window-wall glazed expression reflects the natural environment, with waves on one side and the city on the other, mixing patterns, angles, and textures to create a remarkable style. Despite limited space, we included a level of underground, off-street parking.

...

SIMILAR PROJECTS

SEE MORE PROJECTS

EXPLORE MORE