Mass Timber: Harder Mechanical

August 15, 2022
Timelessly Modern

Located along Martin Luther King Jr. Boulevard in the historic Elliott neighborhood, known for its brick buildings and early 20th Century residences, the new Harder Mechanical building needed to stay rooted in the past while being built for the future. Because the owner is a mechanical and plumbing subcontractor and will self perform their own scope, the Harder team became an integral part of the design process.

 

Their desire for an innovative approach—to not only the design but also the design process—led to an adapted integrated project delivery method. This allowed for close collaboration with Harder, the General Contractor, Swinerton, and their trade partners to achieve efficiencies and innovative construction methods that meet both design and construction goals.

 

The desire to showcase Harder’s own work and innovation led to exposed ceilings and exposed structure and mechanical systems. It is here where the Cross-Laminated Timber (CLT) structural system became a central design element. Utilizing Swinerton’s expertise in this area, the CLT simultaneously provides environmental benefits both to the occupants and in broader terms, along with time and cost saving installation.

 

 

Externally, the company’s rich history combined with the historic neighborhood led to the selection of a both durable and beautiful dark brick facade reminiscent of the surrounding context. This traditional material combined with a contemporary aesthetic allows the building to become part of MLK’s future whilst respecting its past.

Mass Timber: Skylight

August 15, 2022
Serving Both Pragmatic and Highly Creative Needs­, Equally

Portland’s Central Eastside Industrial District is poised to transform its character and vibrancy. Designed to capture and elevate the essence of this historic industrial area, the 115,000 sq. ft. Skylight is our refined rendition of the modern office for creative technology and design professions. The structure is a mix of concrete, hybrid wood trusses, and steel, but the Nail-Laminated Timber (NLT) floor panels are the material binding the whole building together – offering both style and function.

 

We designed Skylight as two offices bridged by core and amenity spaces, like the wings and body of a butterfly. Our team used structural materials that unite the separate spaces with a raw, edgy, but down-to-earth aesthetic that appeals to creative office users. Exposed mass timber and hybrid wood trusses support a bright, open, and warm office environment. These natural elements contrast with cool concrete, steel framing, and visible architectural joints, adding visual activity and energy to the interior. An array of skylights at the heart of the building brings natural light to otherwise unaccessible spaces.

 

Use of NLT at Skylight also serves functional goals of our creative office design. The texture of this material has acoustic benefits for the space and exposing the natural finishes removed the added cost of applied interior finishes. We also coordinated with the MEP engineers and subcontractors to hide unattractive parts of typical office systems neatly beneath a raised floor, maximizing exposure to the beautiful natural wood and open space. Supporting mass timber with innovative, long-spanning hybrid trusses also allowed us to create a more flexible and unobstructed layout for existing and future tenants of the office building. Skylight used this method to reduce layout obstructions while maximizing versatility through 35’-40′ spans and only a single row of columns breaking up a 70’-80′ floor plates. To achieve this literal stretch from traditional 20’-25′ mass timber grids, our team designed an innovative, double glulam truss.

 

 

This project fired us up about new mass timber applications. While NLT is not as cutting edge as Cross-Laminated Timber (CLT) panels – a mass timber technology exciting the industry today – Skylight helped us explore and apply the full potential of NLT to establish a new standard for this evolving neighborhood. Its success relied on strong collaboration between the design, development, construction, and engineering team members, who include Turner Construction, DCI Engineers, Glumac, Shapiro Didway, Mackenzie, and Potestio Studio.

 

Go to Skylight’s Project Page >>

Mass Timber: 38 Davis

August 9, 2022
Integrating Work and Home Through Mass Timber.

At 38 Davis, work and home is integrated through mass timber. Located in the heart of Portland’s Old Town Chinatown District, this building was the first ground-up construction to occur in the district in over a decade. One of the world’s first Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) v4 certified developments, the building was designed with software guided fans and operable windows rather then relying solely on an HVAC supported air conditioning and heat recovery system. A testament to our commitment to sustainability, the 124,000 sq. ft. headquarters also features a greywater reclamation system and green roof that treats water and removes contaminants on site.

 

The six-story, mixed-use timber-framed building, which is home to our Portland headquarters, combines office, residential, and retail spaces. Expressing raw craft with care, the mass timber used in 38 Davis is more than warm and honest-it’s structurally sound and sustainable, lowering the building’s overall carbon footprint.

 

Utilizing a historic method of a traditional 3×4 tongue-in-groove floor panel system, the building features locally sourced Douglas fir timber beams and exposed columns, which can be seen from the inside as the beams come together in an energetic display of raw materials and craftsmanship that mirrors the work we do. This post-and-beam system allowed our team to create larger interior spaces, high ceilings, and large window openings, achieving our vision of a background “warehouse” space overlaid with a tech-forward workplace that is all parts beautiful and utilitarian, yet historic and comfortable.

 

As you enter the building, you flow through the ground floor communal thru lobby connecting entries along SW Davis and the semi-private mid-block courtyard with a custom backlit metal art was designed to represent the flow of the Willamette River as it moves through downtown Portland. In the lobby, reclaimed wood wraps the threshold to shared elevators guiding visitors from retail on the ground floor to office space on the second through fourth floors, and workforce housing on floors five and six.

 

 

 

We believe that diversity and sustainability are of paramount importance to the vitality of our lives, neighborhoods, and cities. Designing from an owner’s position, we seized the opportunity to create a vibrant, mixed-use development where we can live, work, and learn alongside local community members. The communal lobby, elevator, rooftop, bike storage, locker room and gym area create dynamic interactions between our staff, building residents, and University of Oregon students. A unique, inter-use greywater reclamation system filters runoff shower water from the upper residential floors and uses it to flush the toilet’s of the offices below, saving an estimated 202,800 gallons of water annually.